Robotika sranda je… | OEZ
OEZ (https://www.oez.cz/)

Robotika sranda je…

… a má cenné údaje! Rozhodně to tak platí u nás v Letohradě. Naši odborníci pravidelně pořádají pro zvídavé děti robotický kroužek! O čem taková robotika je a k čemu kroužek vlastně slouží?

„Elektrotechnická firma se sídlem na venkově se obvykle potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Mladí inženýři z českých vysokých škol dávají přednost firmám ve velkých městech nebo dokonce v zahraničí. Jednou z možností, jak zvýšit šanci na lepší dostupnost technicky vzdělaných lidí v našem regionu, je vsadit na místní mládež a nasměrovat ji už v útlém věku na technické obory. Proto jsem inicioval, aby firma OEZ podporovala mimo vysokých škol a učiliště také místní základní školu,“ říká Tomáš Jukl, zakladatel kroužku a vedoucí plánování technologie v OEZ.

 

Kroužek robotiky (foto: OEZ)

Od pololetí uplynulého školního roku mají žáci ZŠ U Dvora možnost chodit do kroužku Robotika a programování. Do kroužku nastoupilo osm chlapců, kteří pracovali na konstrukci robotického vozítka, dozvěděli se něco o technice, senzorech a ovládání, naučili se naprogramovat robota k samostatné činnosti a hlavně – poznali, že čas strávený u počítače lze využít i k něčemu o dost zajímavějšímu, než sledování veselých videí. Celou dobu šlo o učení ve smyslu škola hrou s názornými ukázkami, tedy lehkou a záživnou formou. Kroužek pokračuje i v tomto školním roce.

Kroužek robotiky (foto: OEZ)

A jak se kroužek chlapcům líbí? „V kroužku se zaměřujeme na kreativitu a logické myšlení, ať už jde o psaní kódu, vytváření robotů nebo jejich ovládání. Většina času je věnována praktické části. Ke konstrukci využíváme stavebnici Lego Mindstorms. To je fajn, protože není složitá ani pro úplné začátečníky. Má spoustu pokročilých možností jako různé senzory, složité pokyny... Místo klasického textového programování se využívá vizuální programování, které nás nezahltí spoustou kódů nutných k naučení, ale nechá nás volně pracovat s jednoduchými bloky, ve kterých je kód již vepsán. Díky tomu máme dost času se seznámit s funkcemi jednotlivých pokynů a nemusíme si pamatovat desítky příkazů. Kroužek je skvělý pro všechny, kteří mají rádi roboty, programování a nové technologie,“  říká o kroužku robotiky mladý technický nadšenec Daniel Vágner ze ZŠ U Dvora.

 

Kroužek robotiky (foto: OEZ)